Hovenier in hart en (tui)nieren!

Uuldriks Hoveniers
Groningen
M: 06 – 22 49 25 23
E: uuldrikshoveniers@home.nl

Soorten bloembollen

on 28 okt, 2016

Het verschil tussen enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen

De ene bloembol bloeit ieder jaar opnieuw en de andere niet. En sommige bloembollen breiden ook nog eens uit van 10 naar 100! Hoe zit dat met verschillende soorten bloembollen? Samengevat kun je bloembollen onderverdelen in drie soorten: enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen.

Enkeljarige bloembollen

De eerste groep binnen de bloembollen soorten zijn de enkeljarigen. Deze bloembollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist. Ze staan bekend om hun indrukwekkende felle kleuren en worden daarom vaak gebruikt om een massaal kleureffect te creëren in bloemperken. Veel enkeljarige bloembollen komen het volgende jaar ook nog op, maar geven dan minder bloemen. Na verloop van tijd is de bloei over. Voorbeelden van enkeljarige bloembollen zijn krokussen (Crocus), tulpen (Tulipa), blauwe druifjes (Muscari) en grootkronige narcissen (Narcissus).

verschillende_bloembollen_ruby-giant tulpia_banja_luka

Crocus tommasinianus ‘Ruby Giant’ & Tulipa ‘Banja Luka’

sky_magic narcis_queen_beatrix

Muscari armeniacum ‘Sky Magic’ & Narcissus ‘Queen Beatrix’

Meerjarige bloembollen

De tweede soort bloembollen zijn de meerjarige bloembollen. Dit zijn bloembollen die meerdere jaren achter elkaar bloeien. Meerjarige bloembollen hoeven maar een keer geplant te worden. Na de bloei blijven de bloembollen in de grond zitten, zodat het loof (de steel en bladeren) rustig de tijd krijgt om af te sterven en de bloembollen zich ondergronds kunnen voorbereiden op het volgende groeiseizoen. Meerjarige bloembollen volgen daarmee dezelfde groeicyclus als vaste planten. Voorbeelden van meerjarige bloembollen zijn Oosterse anemonen (Anemone blanda), sneeuwroem (Chionodoxa), boshyacinten (Hyacinthoides) en buishyacinten (Puschkinia).

anemone chionodoxa

Anemone blanda ‘White Splendour’ & Chionodoxa forbesii ‘Pink Giant’

hyacint pushkinnia

Hyacinthoides hispanica & Puschkinia libanotica

Verwilderingsbollen 

De derde soort bloembollen zijn verwilderingsbollen. Deze lijken op meerjarige bloembollen maar hebben nét iets meer te bieden. Je hoeft ze, net als meerjarige bloembollen, maar een keer te planten. Ze blijven na de bloei ook in de grond en komen ook ieder jaar terug. Als extraatje breiden verwilderingsbollen zich ook nog eens uit. Een groep van 10 verwilderingsbollen kan na verloop van tijd dus een groep van 100 worden. Soorten verwilderingsbollen zijn bijvoorbeeld sneeuwklokjes (Galanthus), narcissen (Narcissus), sterhyacinten (Scilla) en lenteklokjes (Leucojum vernum).

galanthus narcissus

Galanthus nivalis & Narcissus ‘Jetfire’

scillia leucojum
Scilla siberica & Leucojum vernum

Meer informatie over bloembollen? Bulb.com